Sual: Abdestte ayakları bir kere yıkayanlar oluyor. Üç kere yıkamak sünnet değil mi? Sünnet niye terk ediliyor?
CEVAP
Sünneti kasten terk etmeyip alıştıkları için öyle yapıyorlar. Hazret-i Ömer’in, (İnandığı gibi yaşamayan, yaşadığı gibi inanmaya başlar. Dininizi doğru öğrenip, buna uygun yaşayın! Yoksa yaşadığınızı din zannedersiniz) sözü böylece gerçekleşmiş oluyor. Ayağını bir kere yıkamaya alışan kimse, sünnet şeklini bir kere yıkamak zannediyor.
Bunun gibi, abdestte başın dörtte birini mesh etmeye alışan kimse, kaplama meshin sünnet olduğunu düşünemiyor. Bu müekked sünneti, her abdestte terk etmiş oluyor. Türkiye’de kaplama meshi yapan çok az kişiye rastlarız. Başın dörtte birini mesh etmeye alışıldığı için, sünnetin terk edilmesi hiç yadırganmıyor.
Şâfiîlerden bazıları, abdestte başlarını tek parmakla mesh ediyor, sadece farzı yapmakla yetiniyor. Hâlbuki başın tamamını mesh etmek, Şâfiî'de de sünnettir. Mâlikî'de ve Hanbelî'de başın tamamını mesh etmek farzdır. Her mezhepte sünnet olsa bile, sünneti zaruretsiz, mazeretsiz terk etmek yanlış olur.
Ta’dil-i erkân yani kavme ve celsede Sübhanallah diyecek kadar hareketsiz durmak, Hanefî'de vacib, diğer üç mezhepte farzdır. Daha fazla durmak ise sünnettir. Farz ve vacib ile yetinilmekte, sünnet burada da terk edilmektedir. Buralarda da, bir rükün yani üç kere Sübhanallah diyecek kadar durmalı, sünneti terk etmemelidir. Bir hadis-i şerif:
(Unutulmuş bir sünnetimi meydana çıkarana yüz şehid sevabı vardır.) [Hâkim]
Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak
Sual: İyi bir Müslüman olmak için, Allah’ın ahlakıyla ahlaklanıp, rahmetimizin, gazabımızı aşması gerekiyormuş. Bu tâbir uygun mudur?
CEVAP
Evet, uygundur. İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: Sevgili kul olmak için Allahü teâlânın ahlakıyla ahlaklanmak gerekir. (Allahü teâlânın ahlakıyla ahlaklanın) hadis-i şerifini açıklarken Hâce Muhammed Parisa hazretleri, Tahkikat kitabında buyuruyor ki:
Allahü teâlânın bir sıfatı (Basir)’dir. Yani Allahü teâlâ her şeyi görür. Bir kimsenin kalb gözü açılır, kendi ayıplarını ve başkalarının iyi huylarını görürse, yani başkalarını kendinden üstün görürse ve Allahü teâlânın her an gördüğünü göz önünde bulundurarak hep Onun beğendiği şeyleri yaparsa, bu sıfatla huylanmış olur. Allahü teâlânın bir sıfatı da (Mümit)’tir. Yani öldürücü demektir. Bir kimse, sünnetlerin yerine yerleşmiş olan bid'atleri yok ederse, bu sıfatla sıfatlanmış olur. Bütün sıfatlar, bunlar gibidir. (1/107)
Her Müslüman, (Allahü teâlânın ahlakıyla huylanınız!) hadis-i şerifine uyarak Allahü teâlânın ahlakıyla ahlaklanmalıdır. Mesela, Allahü teâlânın sıfatlarından biri (Settar)’dır. Yani günahları örtücüdür. Müslüman da din kardeşinin ayıbını, kusurunu örtmelidir. Allahü teâlâ, kullarının günahlarını affedicidir. Müslümanlar da, birbirlerinin kusurlarını, kabahatlerini affetmelidir. Allahü teâlâ kerimdir, rahimdir. Yani lütfu, ihsanı boldur ve merhameti çoktur. Müslüman da cömert ve merhametli olmalıdır. Her güzel ahlak da böyledir. (S. Ebediyye – R. Nasıhin)
İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:
[Deylemî’nin rivayet ettiği] (Sabekat rahmeti alâ gadabî = Rahmetim gazabımı aştı) hadis-i kudsîsinde, rahmet sıfatının, gazap sıfatını aşması, müminlerin günahkârlarına karşı olan, gazap sıfatını aşması demektir. Yoksa rahmet sıfatının kâfirlere karşı olan, zatın gazabını aşması demek değildir. (1/266)
Müslümanın da, Müslüman kardeşine rahmeti yani merhameti, gazabından, nefretinden çok olmalı. Kâfirlere karşı ise, gazaplı olmalı. Çünkü Allahü teâlâ, Eshab-ı kiramı, (Kâfirlere karşı çok çetin, sert davranırlar) diye övüyor. (Feth 29)
İslam’a ve Müslümanlara düşmanlık edenlere, saldıranlara karşı sert olmalı. Bir âyet-i kerimede, (Kâfirlere karşı sert ol!) buyuruluyor. (Tevbe 73)
Bir hadis-i şerifte de, (Ümmetimin hayırlısı, demir gibi dayanıklı olanıdır) buyuruldu. (İslam Ahlakı)
Evet rahmetimiz gazabımızı geçmeli, ama bu sadece Müslümanlar için olmalı. Hainlerin ihanetine göz yummak da, ihanete ortak olmak olur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Çok okunan yazılar
-
Sual: Gece tırnak kesmek, çöp atmak, çamaşır ve bulaşık yıkamak gibi işleri yapmakta mahzur var mıdır? CEVAP Hayır, mahzuru olmaz. Uzamış ...
-
Sual: Hayvanların ruhu ve aklı var mıdır? CEVAP İnsanlarda olan ruhtan hayvanda yoktur. Hayvandaki ruh, ona hayatiyet yani canlılık k...
-
Sual: Ezanın, sünnete uygun okunduğu duyulunca, ne yapmak gerekir? CEVAP Günümüzde, sünnete uygun ezan hemen hemen hiçbir yerde okun...
-
Sual: Yeni abdest aldıktan sonra camiye girip imama uyarak vaktin farzını kılarken, Sübha namazına da niyet edilebilir mi? CEVAP Evet, niy...
-
Sual: Kabrin derinliği, genişliği ne kadar olmalı ve ölünün kabir içine konuş şekli nasıldır? Cevap: Konu ile alakalı olarak Câmi'-...
Hiç yorum yok
Yorum Gönder
Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.
Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.
Teşekkürler.