BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

İnsanlar, aynı bedenle dirilmeyecektir

Sual: İnsanlar, kıyamet günü yeniden diriltildiği zaman, çürüyüp, toprak olan dünyadaki bedenleri ile mi kabirden kalkacak, diriltileceklerdir?
Cevap: 
Kıyamette herkes, öldüğü zamandaki şekli, boyu ve organları ile mezardan kalkacaktır. Herkesin kuyruk sokumu kemiği değişmeyecek, başka organlar, bu kemik üzerine yeniden yaratılacak, ruhlar bu yeni bedenlerini bulup, gireceklerdir. İnsanın bedeni, organları dünyada da değişiyor. Kırk yaşındaki insanın eti, yağı, derisi, kemikleri ile, çocukluğundakiler başkadır. Fakat o kimse, hep aynı insandır. Çünkü insan, ruh demektir. Beden değişiyor ise de, ruh değişmez. İnsanın parmak izi de değişmez. Hiçbir insanın parmak izi, başkasının parmak izine benzemez. Bir insanın parmak uçlarındaki çizgilerin şekli, doğmadan önce, ruh bedene girdiği sıralarda meydana gelir. İnsan ölüp çürüyünceye kadar hiç değişmez. Beş bin yıllık mumyalarda aynen kaldıkları görülmüştür. Kimyâ-yı se'âdet kitabında deniyor ki:

"Bir insanın çeşitli yaşlarındaki bedeni başka başka olduğu gibi, aynı boy ve şekilde, fakat başka zerrelerden yapılmış bir bedenle kabirden kalkacaktır. Burası iyi anlaşılınca, insan insanı yerse, yenilen organın, hangi insan ile yaratılacağı, yiyen ile mi, yoksa yenilen ile mi birlikte yaratılacağı gibi sorulara lüzum kalmaz. Çünkü, o uzuvların kendi değil, benzerleri yaratılacaktır."

***
Sual: Çalıntı mal olduğu zannedilen eşyaları veya hayvanları satın almanın dinimiz açısından hükmü nedir?
Cevap: 
Bir yerde, yağma edilmiş, çalınmış eşyalar ve hayvanlar satılıyorsa, çoğunun haram olduğunu bilen kimse, buradan bir şey satın almamalıdır. Eğer ihtiyacı çoksa, nereden aldın diye sormalı, helalden olduğu anlaşılanı almalıdır. Çoğunun haram olmadığı biliniyorsa, sormadan almak caiz ise de, sormak vera olur.

***
Sual: Bir kimse, kendisi, çoluk, çocuğu muhtaç iken sadaka verebilir mi?
Cevap: 
Konu ile alakalı olarak İbni Âbidînde deniyor ki:
"Kendisine ve bakması vacip olanlara lazım olandan fazla malı bulunan kimsenin sadaka vermesi müstehabtır. Bakması vacip olan kimsesi muhtaç iken, bunun sadaka vermesi günahtır. Sıkıntıya sabredemeyecek kimsenin, kendi muhtaç olduğu malı, parayı sadaka vermesi caiz değil, tahrimen mekruhtur."

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.