BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Zengin olmak saadettir

Sual: Dinimizde kötülenen dünya nedir? Mal sahibi olmak, zengin olmak kötü müdür?
Cevap: 
Müslüman, dinini, malını, namusunu, şerefini korumak için zengin olmaya çalışmak zorundadır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Şerefinizi mallarınızla, paranızla koruyun!)

(Ey Eshabım, fakirlik sizin için saadettir. Âhir zamandaki ümmetim için zenginlik saadet olacaktır.)
Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye'de buyuruluyor ki:

"İman ile küfür birbirlerine zıt olduğu gibi, âhiret de dünyanın zıddıdır. Dünya ve âhiret bir araya getirilemez. Âhireti kazanmak için dünyayı terk etmek lazımdır. Dünyayı terk etmek iki türlüdür:

Birincisi, bütün haram olan şeylerle beraber mubahları yani günah olmayan lezzetlerin çoğunu da bırakıp, yaşamak için zaruri olan miktarını kullanmaktır. Yani tembel ve işsiz olarak oturup da dünyanın zevk, keyif ve eğlencelerine dalmak yolunu bırakarak, her türlü zevk ve lezzetinden vazgeçip, bütün zamanını ibadet ile, Müslümanların rahatları ve İslam dinini bilmeyenlerin doğru yola kavuşmaları için lazım olan ilmî ve teknik usulleri, en iyi şekilde yapmak ve kullanmakla geçirmek, durmadan çalışmak ve dünya zevkini böyle çalışmakta aramaktır. Eshab-ı kiramın hepsi ve büyüklerimizin çoğu böyleydi.

İkincisi, dünyada haram ve şüpheli şeylerden kaçıp mubahları kullanmaktır. Bu kısım da hele bu zamanda çok kıymetlidir.

Dünya ne demektir?
Dünya kelimesinin mastarı dünüv veya denaetdir. Birinci mastardan gelince çok yakın demektir. (Biz en yakın olan göğü, çırağlarla süsledik) ayet-i kerimesindeki dünya kelimesi böyledir. Bazı yerde de ikinci mana ile kullanılmıştır. Mesela (Denî, alçak şeyler melundur) hadis-i şerifinde böyledir.

(Dünya melundur) demektir. Alçak şeyler, haram ile mekruhlardır. Şu halde Kur'an-ı kerimde zem edilen, kötü denilen dünya, haramlar ve mekruhlardır. Mal kötülenmemiştir. Çünkü Cenab-ı Hak mala hayır adını vermektedir. Bu sözümüzü ispat eden vesika, bütün mahlukların ve insanlığın üstünlükte ikincisi olan İbrahim halil-ür-rahman'ın malıdır. Yalnız yarım milyonu sığır olmak üzere, davarları, ova ve vadileri dolduruyordu. Görülüyor ki İslamiyet dünya malını kötülememektedir. İbrahim peygamberin bu kadar zengin olması, sözümüzü ispat etmektedir." (s.29-30)

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.