BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Mesul müdürlük

Sual: Bir diş tabibi, bir muayene yeri açsa, fakat kendisi hiç işle uğraşmasa, bütün işleri diş teknisyeni yapsa, diş doktoruna da, diplomasından dolayı, belli bir ücret verilse, diş hekiminin diplomasına karşılık aldığı ücret helal olur mu? Bunun gibi, bir eczacı, bir eczane açsa, ilaç işine hiç karışmasa, hepsini eczacı kalfası yapsa, kalfa, eczacıya belli bir ücret verse, eczacının, diplomasına karşılık aldığı ücret helal olur mu?
CEVAP
Mesuliyet diş tabibinde ve eczacıda olduğu için, belli bir ücret almasında mahzur yoktur. Kalfa, yanlış bir ilaç verse eczacıdan sorarlar. Diş teknisyeni yanlış bir şey yapsa onu da, diş tabibinden sorarlar. Mesul [sorumlu] müdür oldukları için ücret helal olur.

İçki satana kiraya vermek
Sual: Mubah şeyler yanında, içki de satan birine, mesela içki satan markete veya içkili lokanta açacak olana, dükkânımızı kiraya vermek caiz midir?
CEVAP
Caiz değildir.

Fatiha okumayı unutmak
Sual: Herhangi bir rekâtta, Fatiha okumayı unutan, bunu namaz içinde telafi edebilir mi?
CEVAP
Hanefi'de, Fatiha okumak vacibdir. Fatiha'yı unutan, secde-i sehv yapar. Maliki'deyse, Fatiha okumak farzdır. Bir rekâtta farz terk edilince secde-i sehvle namaz kurtulmaz. Namazı tekrar kılmak gerekir.

Oturarak imamlık
Sual: İmamlık yapıyorum. Dizlerim ağrıdığı için ayakta duramıyorum; namazları oturarak kılıyorum. Cemaate imam olmamda bir mahzur var mıdır? Bir de, abdest almam mahzurludur. Teyemmüm ediyorum. Teyemmüm etmiş olan, abdest alan cemaate imam olabilir mi?
CEVAP
Teyemmüm etmiş olan, abdest almış olana; oturarak kılan, ayakta kılana imam olabilir.

Günah için yemin
Sual: Günah olan bir şey için yemin eden, mesela (Vallahi bira içeceğim) veya (Kumar oynayacağım) diyen ne yapar?
CEVAP
Haram işlemez, yani bira içmez ve kumar oynamaz, yemin ettiği için yemin kefareti verir.

Rayiç bedel
Sual: Dükkânı 5 yıllığına kiraya verdim, fakat şimdi paranın değeri düştü. Aynı emsaldeki dükkân, 2-3 katı fiyata kiraya veriliyor. Rayiç bedelini istemek caiz midir?
CEVAP
İstemek caiz olur, fakat cebretmek, vermeye mecbursunuz demek caiz olmaz. Çünkü anlaşmayı tek taraflı olarak bozma hakkı yoktur. Razı olursa, piyasaya uygun olarak kira artırılır.

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.