BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Evlenen rızka kavuşur mu?

Sual: (Evlenen rızka kavuşur) deniyor. Doğru mudur?
CEVAP
Evet, doğrudur. Evlenenin rızka kavuşması kolay olur. Peygamber efendimiz, (Evlenerek rızık arayın!) buyuruyor. (Deylemî)

Hazret-i Ömer de, (Evlenmeden rızık arayanlara şaşarım) buyurup, Nur sûresinin 32. âyetini okumuştur. Meali şöyledir:

(İçinizdeki bekârları, kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi olanları evlendirin. Eğer yoksul iseler Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allahü teâlâ lütfu bol olandır, bilendir.) [Nur 32; Medârik Tefsiri]
Bir atasözümüz de şöyledir: (Ev alan ile evlenene, Allahü teâlâ yardım eder.)

Demek ki, zengin olmasa da, Allahü teâlâ, dine uymak, haramlardan korunmak niyetiyle evlenen sâlih Müslümana rızık sıkıntısı çektirmez. Bir hadis-i şerif:

(Haramdan korunmak için evlenene, Allah'ın yardımı hak olur.) [İbni Meniy]

"Lamı cimi yok" demek
Sual: (Lamı cimi yok) demek caiz mi?
CEVAP
Evet, caizdir. Kur'an-ı kerimde secavent denilen duraklar vardır. Bu duraklar Mim, Cim, Lam gibi harflerle gösterilir. Mesela Cim harfinde durulur, Lam harfinde geçilir. "Lamı cimi yok" demek, (Bu işin böyle bir işareti yok) demektir. Yani (Hiçbir bahane bulmadan ve itiraz etmeden, duraklamadan hemen bu işi yap!) demektir. Birkaç örnek verelim: 1- Bu işin lamı cimi yok, en kısa zamanda Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmelidir. 2- Namazı aksatmanın lamı cimi olmaz. 3- Lamı cimi yok, herkes ölecektir.

Teheccüdü kılamayan
Sual: Çok yorgun olduğum için Teheccüd namazına kalkamadım, her gece okuduğum bazı dua ve sûreleri, okuyamadım. Bunların telafisi mümkün mü?
CEVAP
Mümkündür. Herhangi bir sebeple gece kalkılamadığı zaman, Teheccüd öğleye kadar kılınırsa, okunamayan sûreler öğleye kadar okunursa, bunlar gece yapılmış gibi sevab olur.

"Analı babalı büyütsün"
Sual: Yeni doğan çocuk için (Allah, analı babalı büyütsün) demek mahzurlu mudur?
CEVAP
Mahzuru yoksa da, faydalı bir dua etmeli, mesela, (Allahü teâlâ, sâlih olarak büyümesini nasip eylesin) denebilir. Analı babalı büyür de, fâsık, eşkıya biri olabilir. Yani esas maksat, analı babalı büyümesi değil, iyi evlat olarak büyümesidir. İyi evlat olması için dua etmeli, sebeplere yapışmalıdır.


« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.