BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Cennette monoton hayat yoktur

Sual: Bal yiyen baldan bıkacağı gibi, Cennetteki monoton hayat da insanı sıkmaz mı?
CEVAP
Cennette monoton hayat olacağını sanmak, Allahü teâlânın sonsuz kudretinden şüphe etmek, hâşâ Onu âciz sanmak olur. Dinimiz, iki günü aynı olanın ziyanda olduğunu bildiriyor. Âhirette de her gün nimetler artacak, iki gün eşit olmayacaktır. Her gün aynı şeylerden farklı ve daha fazla zevkler alınacaktır. Yine her gün, farklı şeylerle, farklı nimetlerle karşılaşılacaktır.

Allahü teâlânın kudretinden şüphe edilmez. İnsan, bilmediği şeyleri, bildiği şeylerle mukayese eder. Hâlbuki bilinmeyen şey, bilinen şeye kıyas edilmez. Hadis-i şerifte, (Dünya, ana rahmine göre Cennet, Cennete göre ise çöplük gibidir) buyuruldu. Çöplükle Cennet mukayese edilir mi? Ana rahmindeki bir çocuğun, nasıl ki, dünyaya gelip, çeşitli olaylarla karşılaşacağını bilmesi mümkün değilse, Cennete gidecek müminin de, orada kavuşacağı nimetleri bilmesi mümkün değildir.

Cennet nimetleri yanında, dünya nimetleri, onların gölgesi, resmi gibi bile değildir. Ağacın resmiyle kendisi nasıl aynı şey değilse, Cennet nimetleri yanında dünyadakiler de öyledir. Hadis-i şeriflerde, (Cennette hiç kimsenin görmediği, işitmediği ve hayâl edemediği nimetler vardır. Cennete giren ölmez, ebedî yaşar. Hep mutlu olur, üzülmez, ümitsizliğe düşmez, elbisesi eskimez, hastalanmaz ve gençliği gitmez) buyuruldu.

Rüya ile dünya hayatı bile mukayese edilmez. Rüyada gözlerimiz kapalı iken çok yerleri görürüz. Dilimiz oynamadığı hâlde konuşuruz. Yani görmemiz gözle, konuşmamız dille değildir. İşitmemiz kulakla, yürümemiz ayakla değildir. Rüyada hükümdar olsak ne çıkar. Az sonra uyanınca, hayâl olduğu görülür. İşte dünya hayatı da, rüya gibidir. Hadis-i şerifte, (İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar) buyuruldu. Nasıl ki, rüyadaki şeyleri bile dünyadaki nimetlerle mukayese etmek uygun değilse, dünyadaki şeyler de, Cennetteki nimetlerle mukayese edilmez. Bir hadis-i şerifte, (Cennet nimetleriyle, dünyadakiler arasında yalnız isim benzerliği vardır) buyuruldu. (Beyhekî)

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.