BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Uyumak abdesti bozar

Sual: Umreye gitmiştim. Yatıp uyuduktan sonra, namaz kılanları gördüm. Hangi mezhepten olduklarını sordum. (Bizim belli bir mezhebimiz yok. Biz, Peygamber mezhebindeniz. Ona uyarız. O uyuyup abdest almadan namaz kılardı. Biz de onun yolundayız) dediler. Uyumak abdesti bozmaz mı?
CEVAP
Uyumak dört mezhepte de abdesti bozar. Uyumanın Resulullah efendimizin abdestini bozmaması, ona mahsus bir hâldir. Peygamber efendimize haram olan bir şey, ümmetine helâl olabilir. Peygamber efendimize farz olan bir şey, ümmetine farz olmayabilir. Ümmetine haram olan bir şey, Peygamber efendimize caiz olabilir. Birkaç örnek verelim:

1- Ümmetine dörtten fazla kadın almak haram iken, Peygamber efendimize caizdi.

2- Hanımı boşamak ümmetine caiz iken, Peygamber efendimize yasaktı.

3- Ölen kimsenin hanımı başkasıyla evlenebilir. Fakat Resulullah efendimizin hanımları bundan müstesnadır, evlenemezler. Onlar müminlerin anneleridir. Anneyle evlenilmez.

4- Kurban kesmek Resulullah'a farzdı. Ümmetine ise, Hanefi’de vacip, diğer üç mezhepte sünnettir.

5- Gece namazı Peygamber efendimize farzdı. Fakat ümmetine nâfiledir.

6- Altın ve ipek kullanmak ümmetine haramdır. Bir hadis-i şerifte, (Altın ve ipek, ümmetimin kadınlarına helâl, erkeklerine haramdır) buyurulmuştur. Ümmetine haram, ona caizdi. Peygamberler asla günah işlemezler.

7- Uyuması abdestini bozmazdı. Çünkü mübarek gözleri uyur, kalb-i şerifi uyumazdı. Âişe validemizin sualine cevaben Resulullah efendimiz, (Ey Âişe, gözlerim uyur, fakat kalbim uyumaz) buyurdu. (Buharî, Müslim, Ebu Davud, Nesaî, Tirmizî)

Demek ki, (Ben Peygamber mezhebindenim), (Ben İslam mezhebindenim), (Benim mezhebim Kur'an) diyen mezhepsizlerin birer sapık oldukları buradan da anlaşılmaktadır.

Kışa yazdan hazırlık
Âhirete giderken, ihlâslı amel taşı!
İbret al, karıncalar, yazdan karşılar kışı.

« Önce
Sonra »