BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Kanaat, sinir hastalıklarını önler

Sual: Kanaat etmek ne demektir? İslamiyette (bir lokma, bir hırka) kavramı var mıdır?
Cevap: 
Hüccet-ül-islâm İmam-ı Gazalinin (Eyyühel Veled) kitabında buyruluyor ki: Kanaat, sinir hastalıklarını önleyen, geçimsizliği, düşmanlığı gideren, cemiyetlerin düzenlerini sağlayan bir faktördür. Kanaat, İslamiyetin dünyaya yayılmasını, ilim ve fen abideleri kurmağı sağlamıştır.

(Çalışan kazanır) ve (Herkes yaptığını bulur) meâl-i alisinde olan âyet-i kerimeler ile (Allahü teâlâ çalışıp kazananları sever) ve (Münâvî)deki (Allahü teâlâ çalışmayan gençleri elbette sevmez) gibi, nice hadîs-i şerifler, çalışıp ilerlemeği mi, yoksa uyuşukluğu mu emrediyor? Müslümanların kurduğu Emevi, Abbasi, Gaznevi, Hint Timurları ve Endülüs ve Osmanlı medeniyetleri, çalışkanlığı mı, yoksa uyuşukluğu mu gösteriyor?

İslam düşmanları tarafından uydurulmuş, (bir lokma, bir hırka) sözü, Kur'ân-ı kerimin ve hadîs-i şeriflerin emirlerini değiştirebilir mi? Bu söz, Müslümanlık demek değildir. Ahirete inanmak, acı çekmeğe değil, fertlerin, ailenin ve cemiyetin düzenli, huzurlu olmasına sebeptir. Tarih, böyle olduğunu açıkça göstermektedir. İslam dini, acı çekmeği değil, maddi, manevi acıları gidermeği, acılara, sıkıntılara sebep olmamağı emir etmektedir. (Hak Sözün Vesîkaları s. 381)

Müslümanlık, çalışıp kazanmağı emrediyor. Kanaat demek, bir hırkaya razı olup tembel oturmak demek değildir. Müslümanlar, asla böyle değildir. Kanaat demek, kendi kazandığına razı olup, başkasının kazancına göz dikmemek demektir. Avrupa'ya medeniyeti İslamiyet getirdi. Çünkü İslamiyet, iktisadi refahı sağlayan yolları göstermektedir. Buna kavuşmak için, çalışmağı istemektedir.

(İnsanların hayırlısı, en üstünü, insanlara daha faydalı olanlarıdır) ve (İyiliklerin en iyisi sadaka vermektir) ve (En hayırlınız, insanları çok doyuranınızdır) ve (Sizin en hayırlınız, başkasından beklemeyip, çalışan, kazananınızdır) gibi, daha pek çok hadîs-i şerifler, yukarıdaki yazıların alçakça düzülmüş iftira olduklarını göstermektedir. (Hak Sözün Vesîkaları s. 377)

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.