BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Su içmenin de bir adabı yok mu?

Sual: Su içerken nelere dikkat etmelidir?
Cevap: 
Yemeye ve içmeye başlarken, Besmele okumalıdır. Yemek ve içmek sonunda Elhamdülillah demelidir. Bunlar sünnettir.

Nehirden, havuzdan eğilip ağız ile içmemelidir. İbrik, testi ağzından da içmemelidir. Fincanın, bardağın kırık yerinden içmemelidir. Sap olan yerinden de içmemelidir. Sağ el ile içmelidir. İçtiği suya bakmalıdır. Üç nefeste içmelidir. Soluğu suya değil, bardağın dışına vermelidir. Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) serin şerbet içmesini severdi. (Ayakda içmeyiniz!) buyururdu. Zemzem suyu, abdest aldıkdan sonra kalan su ve ilaç yutmak için içilen su ayakda içilebilir. Yolcu her suyu ayakta içebilir denildi. Aç karna su içmemelidir.

Suyu yavaş yavaş içmelidir. Ağzı doldurarak içmemelidir. Nefes verirken bardağı ağızdan çekmelidir. Kaynar şeyi soluyarak içmemeli. Soğutup sonra içmelidir. Suya birşey düşerse, parmakla veya kürdanla almak kolaysa almalı, alınamazsa suyun bir parçasını dışarı dökerek gidermelidir.

Suyun hepsini bir solukda içmemelidir. Müslümanın ve hele salih insanların artığını içmek bereketlidir.

Birkaç kişiye su verirken, önce âlimlere, sonra yaşlılara, en son çocuklara verilir. Yerken, yürürken, otururken de bu sıra gözetilir. Kendisi sonra içmelidir. Yanında oturanlara birşey verirken, kendi sağında olandan başlanır. Sonra onun sağındakine olarak devam edilir. Sağdakinin izni ile önce soldakine verilebilir. Hadis-i şerifte, (Günahı çok olan, çok su dağıtsın!) buyuruldu. (Seadet-i Ebediyye s.648-650)

Su içerken bir solukta içmemeli, üç defada içmelidir. Terli iken soğuk su içmemeli, uyku arasında su içmemeli, çok su içmemelidir. Bunların hepsinin vücuda zararları vardır. Bir toplantıda su istendiği zaman, baş taraftan su vermeye başlamalı, sağdan dolaşmalıdır. Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: (Su içeceğiniz vakit ayakta içmeyiniz! Vücudunuza zararlıdır. Yalnız abdestten artan su ve zemzem-i şerif ayakta içilebilir.) Yemekten sonra bir saat geçmeyince su içmemeli, vücuda iyi değildir. (İslam Ahlakı s.496)

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.