BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Mesut, üzüntüsüz yaşamak isteyenlere

Sual: Mesut, rahat, üzüntüsüz yaşamak mümkün müdür?
Cevap: 
Allahü teâlâ insanları yarattı. Her insanın saadet içinde, mesut yaşamasını istediğini bildirdi. (Mesut olmak), rahat, üzüntüsüz yaşamak demektir. Her insan da mesut olmağı istemektedir. Yaratan da, yaratılan da aynı şeyi istemekte olduğu hâlde, mesut olan kimse pek azdır. Çünkü, Allahü teâlâ her şeyi bir sebep ile yaratmaktadır.

Allahü teâlâdan bir şey istemek, ya kavl ile, söz ile olur. Yahut fiil ile olur. Kavl ile istemek, dua etmektir. Bir şeyi fiil ile istemek, bu şeyi meydana getiren sebebi yapmaktır. Çalışmak, sebebe yapışmak demektir. Çalışmayan, tembel oturan, sebebe yapışmamış olur. Allahü teâlâ tembele bir şey vermez. (Ve en leyse lil insâni illâ mâ seâ: İnsan ancak çalıştığı şeye kavuşur) âyet-i kerimesi sözümüzün vesikasıdır. Kâfirler, Allahü teâlâya inanmadıkları için, kavl ile istemiyorlar. Dua etmiyorlar. Sebeplerin tesirini gördükleri için, yalnız fiil ile istiyorlar. Sebeplere yapışıyorlar. Allahü teâlâ da, onların bu isteklerini kabul ederek, istediklerini yaratıyor, veriyor.

Mesut olmak için lâzım olan sebeplere (Nimet) denir. Allahü teâlâ, nimetlerini, dost, düşman, her isteyene vereceğini vadetmektedir. Nimete kavuşmak için, nimet sâhibinin beğendiği gibi istemek lâzımdır. Bunun için, nimeti istediğini bildirmek, dua etmek ve muhakkak verileceğine inanmak, (İman etmek) lâzımdır. Buna inanmayana, hele inkâr edene verilmez. İnkâr eden mahrum kalır.

Allahü teâlâ insanları yarattı. Her insanın saadet içinde, mesut yaşamasını istediğini bildirdi. (Mesut olmak), rahat, üzüntüsüz yaşamak demektir.

Saadete sebep olan nimete kavuşmak için yapılan duada, bu iman şarttır. Demek ki, nimete kavuşmak için, önce iman sâhibi olmak, yani Müslüman olmak, sonra, nimetin sebebine yapışmak lâzımdır. Bütün nimetlerin sâhibi olan Allahü teâlâ, nimetlere kavuşmak için, nasıl dua edileceğini de, merhamet ederek, bildirmektedir. Müslümanın duasının kabul olması için, imandan sonra, her gün beş vakit namaz kılmak, kul hakkı bulunmamak şartı da önce gelmektedir. Şimdi, dualarımız kabul olmuyor diyenlerin bu şartları yapmadıkları anlaşılıyor. (Herkese Lâzım Olan Îmân s. 480)

« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.