BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Felçli abdestsiz namaz kılamaz

Sual: (Teyemmüm edemeyecek kadar felçli olanın, kimsesi de yoksa böyle biri abdestsiz olarak namazını kılar) deniyor. Teyemmüm edemeyecek kadar felçli olanın namaz kılması gerekir mi?
CEVAP
Âhir zamanda herkes kendi kafasına göre konuşuyor. Din kitaplarına bakmak lüzumunu hissetmiyorlar. Abdest uzuvları olanın abdestsiz namaz kılması caiz olmaz. Sadece abdest uzuvları olmayan abdestsiz kılar.

Elleri ve ayakları kesik ve yüzü de yaralı olan, namazı abdestsiz kılar. (İslam Ahlakı)

Çünkü üç abdest uzvu yoktur. İkisi fiilen yok, biri de hastalık sebebiyle yıkanamaz hâle gelmiştir. 3 veya 4 abdest uzvu olmayan abdest almaz.

Felçli olanın ise elleri ve ayakları var. Biri abdest aldırabilir. Abdest aldıramazsa teyemmüm ettirebilir. Yardımcıyla da teyemmüm edemeyen namazını abdestsiz kılmaz, kazaya bırakır. İyi olursa kaza eder. İyi olmazsa affolur. (İslam Ahlakı)

Abdest uzuvlarından hepsinin yarıdan çoğu veya abdest uzuvlarının üçü veya dördü de yaralıysa, teyemmüm eder. Teyemmüm de zarar verirse, namazı kazaya bırakır. (S. Ebediyye)

Demek ki felçli de olduğu gibi, abdest uzuvları yaralı olan da namazını kazaya bırakıyor, abdestsiz namaz kılmıyor. Ancak abdest uzuvları olmayan abdestsiz kılıyor. Bu inceliği bilmeyenler, felçlilere ve teyemmüm de edemeyecek kadar hasta olanlara, abdestsiz namaz kıldırmak hatasına düşüyorlar.

Kendini tanı
Göz gibi olma sakın, ötesini göremez,
Dünyaları görse de, kendisini göremez.

« Önce
Sonra »