BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Sözünde durmamak

Sual: Abdullah-i Dehlevi hazretleri, (Tarikata giren kimse, vazifelerine devam etmezse tarikattan çıkmış olur) buyuruyor. Niye tarikattan çıkmış oluyor?
CEVAP
O büyük zatın zamanında hak tarikatlar vardı. Tarikata girmek müstehabdı. İnsan, tarikat vasıtasıyla dinini öğrenmeye çalışırdı. Mürşid-i kâmil olan şeyhler, belli bir zikir ve vazife verirdi. (Şunları ye, şunları yeme, şu kadar zikir çek!) denirdi. Mürit de, bunu kabul ederdi. Sonra bunu yapmazsa verdiği sözde durmamış sayılırdı. Büyüklerin sözünü tutmayan da, onların yolundan çıkmış olurdu.

Müslüman bir kimse de, Müslüman gibi inanmazsa ve imanının gereğini yapmazsa, o da Müslümanlıktan çıkar. Hak bir mezhebe mensup olan kimse de, mezhebinin bildirdiği hükümlere uymazsa, mezhebinden çıkmış, mezhepsiz olmuş olur.

Haramı istemek
Sual: Haram olan şeyi istemek küfür olur mu? Mesela (Şarap içmek istiyorum) dense küfür olur mu?
CEVAP
Küfür olmaz. Hattâ (Şarap içmek haram, ama şarap içmekten hoşlanıyorum) demek haramsa da, küfür olmaz.

Haram ve küfür
Sual: Sevablarımız günahları siliyor. Üstelik büyük günahlar için şefaatler de olduğuna göre, haram işlemekten o kadar korkmuyorum. Bu düşüncemde bir yanlışlık var mı?
CEVAP
Çok yanlışlık var.

Birincisi, ibadetlerimizin kabul olup olmadığı yani sevabımızın olup olmadığı kesin değildir. Ama günahlarımız kesindir. O hâlde, kesin sevabları olmayan insan nasıl korkmadan günah işleyebilir?

İkincisi, haramları affettirebilecek büyük sevablarımızın olması lazımdır. Her sevab, her haramı yok edemez.

Üçüncüsü, ibadetlerimiz bizi haram işlemekten korumuyorsa, bir eksiğimiz, bir yanlışımız veya ihlâssızlık var demektir. Bu da ibadetlerin kabul olmamasının alametidir. Kabul olmayan ibadetler, günahları yok edemez.

Haram işleyene, zamanla haramlar mubah gibi gelir, hiç önem vermez ve sonunda haramlar onu küfre düşürür. Çünkü bir hadis-i şerifte, (Haramlara devam etmek, küfre sebep olur) buyuruluyor. (Mektubat-ı Masumiyye m. 110)

Onun için devamlı günah işleyenin küfre düşmekten kurtulması çok zor olur.

Birkaç ayakkabısı olmak
Sual: Bir erkeğin yazlık kışlık gibi birkaç ayakkabısı olması israfa girer mi?
CEVAP
Ayakkabının birkaç tane olması erkek için israf olmaz. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Ayakkabılarınızı çoğaltın! Erkek, ayakkabı giydiği sürece binekli sayılır.) [Müslim]

« Önce
Sonra »