Sual: Bir ateist, (Benim birçok yeteneğim var. Madem yetenekleri de Tanrı yaratıyor, yeteneklerimin hepsini kullanmaya niye izin vermiyor? İzin vermeyecekse niye yarattı? İmtihan için yaratmışsa, insanların Cennete veya Cehenneme gideceklerini bilmiyor mu? Bilmiyorsa nasıl tanrı olur?) diyor. Buna ne cevap verilir?
CEVAP
Allahü teâlâ, imtihan etmeden de, kullarının ne yapacağını, hangi günahları işleyeceğini elbette bilir. İmtihanı kendisi için değil, insanlar için yapıyor. Mesela Allahü teâlâ, ateiste, (Ben biliyorum ki, sen zaten inanmayacaktın. Güneş’i kendiliğinden dönüyor, kendiliğinden ışık veriyor sandın. Her şeyin tesadüfen meydana geldiğini söylüyordun. Yaradan’ı inkâr ediyordun. Sana verdiğim aklı doğru kullanmadığın için seni Cehenneme attım) deseydi, ateist, (Suçum yokken, imtihan edilmeden, beni cezalandırmak adaletsizliktir. Beni dünyaya gönder, iyi ameller işleyeceğim) demez miydi? Ateistin ve diğer kâfirlerin böyle diyememeleri için, onlar dünyaya getirilmiş, onlara akıl verilmiş, yetenekler verilmiş, iyi ve kötü yol gösterilmiş, itiraz edecek bir mazeretleri kalmamış oluyor.
Yetenek silah gibidir. Silah iyi veya kötü yerde kullanılabilir. Kişinin eline silah verilmezse, kötü işleri yapamadığı gibi, iyi işleri de yapamaz. Kişi eline verilen silahla, yeteneğiyle, aklıyla iyi işler yapacak mı, yapmayacak mı? Bu imtihandan nasıl çıkacak? Onun için herkese yetenek veriliyor. Yeteneğini iyi yolda kullananlar kazanıyor, kötü yolda kullananlar cezalanıyor. Kişiye yetenek verilmesi, (Kötü işler yapması da meşru olur) demek değildir. Şimdi birkaç örnek verelim:
1- Bir kimsenin, karate, judo gibi kabiliyetleri var, bu yeteneklerini geliştiriyor. (Benim yeteneğim var) diye, önüne geleni dövmeye hakkı var mıdır? (Benim yeteneğim var, yeteneğimi kullanıyorum) diyebilir mi?
2- Bir çilingir, her kilidi açabilse, bu yeteneğinden dolayı, kilitli kapıları açıp evdeki başkalarının eşyalarını çalsa, bu hırsızlığı suç olmaktan çıkar mı? Bunun gibi kilitli kasaları açabilme yeteneği olan kimse de, yeteneğini kullanıp, para kasalarını açıp paraları alsa, (Benim yeteneğim var, yeteneğimi kullanıyorum) diyebilir mi? Dese de cezalandırılmaz mı?
3- Attığını on ikiden vurabilme yeteneğine sahip olan bir avcı, başkalarının at, inek, koyun gibi hayvanlarını veya insanları vurup öldürse, yeteneğini kullandığı için yaptığı cinayet günah olmaktan çıkar mı?
4- Kiminin eşcinselliğe, fuhşa hevesi ve yeteneği olabilir. (Benim yeteneğim var, yeteneğimi kullanıyorum) derse, bu günahları işlemesi ve frengi, AIDS gibi hastalıkları başkalarına bulaştırması normal midir?
5- Usta bir ressam, yüksek yeteneğinden dolayı, canlı gibi resimler yapsa, mesela birinin hanımının çırılçıplak resimlerini yapsa, bu günah olmaktan çıkar mı?
6- Yetenekli bir dansöz, soyunup kimsenin yapamadığı gösteriler yapsa, yaptığı günah olmaktan çıkar mı?
7- Yetenekli bir müzisyen, çalgı çalarak Kur'an okusa, (Allah'ın verdiği yeteneği kullanıyorum) demesi yaptığını günah olmaktan çıkarır mı?
Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yeteneğimiz olsa da, olmasa da, o şeyin hiçbir zararı olmasa da, dinimizin yasak ettiği şeyi yapmak günahtır.