BREAKING NEWS
Yaşam

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Yemeğe tuzla başlamak

Sual: Yemeğe tuzla başlayıp tuzla bitirmenin sünnet ve şifa olduğu S. Ebediyye’de yazılıdır. Ekmekteki tuza niyet edilse sünnet yerine gelir mi, tuzla başlamak şart mıdır?
CEVAP
S. Ebediyye’de, o kısmın sonunda, (İlk ve son lokma ekmekle yapılır ve ekmekteki tuza niyet edilirse, bu sünnet yerine getirilmiş olur) deniyor. Dikkati çekmemek için ekmekteki tuza niyet etmek iyi olur.

Molla Câmi hazretlerinin meclisine, büyük zatların huzurunda izinsiz konuşulmayacağını bilmeyen biri geldi. Dinî konularda bilgiçlik taslamaya başladı. Sonra sofra kurulup yemek yenmeye başlandı. Sofrada tuz yoktu. O kimse, Molla Cami hazretleri tuzla başlamayı unuttu zannederek, onu ikaz etmek ve kendisinin uyanık olduğunu göstermek için ev sahibine, (Sünnettir, ben yemeğe tuzla başlarım, bana tuz getir) dedi. Bu hâle üzülen Molla Câmi hazretleri, (Ekmekteki tuza niyet edebilirsin) buyurarak, bu yapılanın edepsizlik olduğunu hatırlatmak istedi.

Seferde niyet değiştirmek
Sual: İstanbul’dan Ankara’ya giderken, Düzce’de öğle namazını iki rekât kılacakken unutup üçüncü rekâta kalkan kimse, secde yapmadan veya secde yaptıktan sonra, Düzce’de bir ay kalmaya niyet etse, öğleyi nasıl kılar?
CEVAP
Seferi olan kimse, üçüncü rekâtın secdesini yapmadan, o şehirde 15 günden fazla kalmaya niyet ederse, o farzı dört rekât olarak kılması lazım olur. Fakat üçüncü rekâtın kıyamını ve rükûunu tekrarlaması lazım olur. Çünkü kıyamı ve rükûu nafile olarak yapmıştı. (S. Ebediyye)

Eğer üçüncü rekâtın secdesinden sonra mukim olmaya karar verirse, bir rekât daha kılıp dörde tamamlar, ama namazı nafileye döner. Öğleyi yeniden kılar.

Evlilik ve vatan
Sual: S. Ebediyye’de, (Bir kimse, bir yerde, 15 gün kalmaya niyet etmeden bile evlense, o yer, vatan-ı asli olur) deniyor. Evlenmekten kasıt nedir? Düğünün mü, nikâhın mı yapıldığı yerdir?
CEVAP
Evlenmek, nikâhın veya düğünün değil, zifafın olduğu yerdir.
« Önce
Sonra »

Hiç yorum yok

Sorularınız Dinimiz İslam.com hocaları tarafından cevaplandırılacaktır.

Lütfen dini suallerinizi: dinimizislam11@gmail.com mail adresine gönderiniz.

Teşekkürler.